Reizen in Coronatijd: waar moet je op letten?

Reizen, wat is dat ook alweer?! Nee, maar echt. Helaas is het niet meer zo vanzelfsprekend dat we overal heen kunnen waar en wanneer we dat willen. Reizen in Coronatijd is erg beperkt op het moment en dat laat mijn reishartje wel een beetje huilen, en ik denk die van jou ook. Maar we geven de moed niet op! In de tussentijd deel ik graag tips over hoe je het beste wél kan reizen in Coronatijd, en waar je dan heen kunt en waar je op moet letten.

Waar kan je wel en niet naartoe?

Het advies op dit moment is dat je (helaas) tot en met 31 maart niet op reis mag. Alleen noodzakelijke reizen zoals ernstige familieomstandigheden of zakelijke reizen die niet uitgesteld kunnen worden, zijn toegestaan. Op dit moment staat de hele wereld op code oranje, met sommige landen op code rood. Dat betekent dat het in al deze landen sterk wordt afgeraden om naartoe te reizen. Echter is het uiteindelijk je eigen verantwoordelijkheid om wel of niet te gaan. 

reizen in coronatijd
Bron: Nederland Wereldwijd (disclaimer: deze afbeelding hierboven dient ter illustratie van het blog en is geen actuele weergave van de adviezen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Voor een actueel reisadvies ga naar www.nederlandwereldwijd.nl)

In veel landen is het noodzakelijk om een negatieve PCR- of sneltest uitslag te hebben die niet ouder is dan 48 of 72 uur. Je kunt dit het beste checken via de website van Nederland Wereldwijd. Via deze website kun je van elk land checken welke regels gelden betreft dat land. Als je Nederland weer in wilt heb je voor veel gevallen ook een negatieve PCR- of sneltest uitslag nodig per schip of vliegtuig. Je gaat dan bij aankomst in Nederland in thuisquarantaine. 

Photo by Thaiphirun Hul on Unsplash

Reisverzekering

Voordat je op reis gaat is het belangrijk om te checken wat je reisverzekering dekt en wat niet. Bij veel reguliere Nederlandse reisverzekeringen worden de kosten niet gedekt als er code oranje/rood is. Als het land op code groen/geel staat bij vertrek vanuit Nederland, wordt het bij de meeste reguliere Nederlandse reisverzekeraars wel gedekt, ook voor medische kosten door bijvoorbeeld een coronabesmetting. Let er wel op dat je altijd eigen risico betaalt. Je kunt dit het beste checken bij jouw eigen reisverzekeraar zodat je goed voorbereid op reis kan, of je reis gaat boeken.

reizen coronatijd
Photo by Scott Graham on Unsplash
corona tijd
Photo by Denise Jans on Unsplash

Welke maatregelen gelden er op de plek van bestemming?

Als je toch gaat reizen in coronatijd, is het fijn om te checken welke maatregelen er op de plek van bestemming gelden. Ook dit kun je het beste checken op de website van Nederland Wereldwijd. Op de website van ANWB kun je een uitgebreid reisadvies vinden van 12 landen in Europa. In veel landen is het dragen van een mondkapje in publieke transport of publieke ruimtes verplicht en in sommige landen kan er een avondklok gelden. Houdt hier dus rekening mee bij het boeken van je reis. 

broken beach guide nusa penida

Wat als een land op code oranje of rood gaat?

Het zijn onzekere tijden en zo ook met reizen in coronatijd. Het is daarom belangrijk om op alle gevolgen voorbereid te zijn. Het kan namelijk zomaar dat het land waar je bent in lockdown gaat. Heb je je reis via een reisorganisatie geboekt? Dan heb je als reiziger vaak recht op repatriëring. Heb je je reis zelf geboekt? Dan is de kans groot dat je er alleen voor komt te staan. Het is daarom belangrijk om een spaarpotje te hebben mocht je voor een langere periode op een bestemming moeten blijven. Ook is het slim om je reis te boeken met flexibele annuleringsvoorwaarden zodat je je geld terugkrijgt als je reis wordt geannuleerd, of een andere vorm van vergoeding krijgt.  Met de reisapp van Buitenlandse Zaken blijf je op de hoogte van alle actuele reisadviezen in het buitenland.

Al deze regels, het maakt reizen alleen maar minder leuk. Hopelijk kunnen we snel weer reizen zoals voorheen en plekken ontdekken die onze mooie aarde te bieden heeft. Stay safe!

Pin it for later!

corona reizen
reizen corona
Volg:
Share:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *